Politika spracúvania osobných údajov

Ahoj, návštevník,

rád by som ťa informoval o tom, ako spracúvam osobné údaje a ako narábam so súbormi cookies na mojej stránke www.ahojkniha.sk.

 

Aby som mohol realizovať projekt Ahoj kniha, nedá sa vyhnúť tomu, aby som neevidoval, neuchovával a nespracovával nejaké tie dáta. Našťastie, nejde o žiadne zložité a komplexné procesy, z ktorých sa krúti hlava, takže to bude celkom jednoduché:

 

Aké osobné údaje zbieram a na čo ich potrebujem?

Evidujem meno, priezvisko, e-mailovú adresu a telefónne číslo, ak mi ich poskytneš prostredníctvom mailu, kontaktného formulára, cez Messenger alebo LinkedIn. Ak sme si vymenili kontakty osobne, evidujem tie, ktoré si mi dobrovoľne povedal, alebo tie, ktoré máš na vizitke. 🙂 Tieto údaje potrebujem len na to, aby som ťa mohol spätne kontaktovať vo veci, pre ktorú si sa na mňa obrátil, prípadne v záležitosti, ktorá z našej komunikácie vyplynula.

Neposielam reklamné maily ani obchodné ponuky, nespamujem a nevyvolávam pre bambusové ponožky… 🙂

 

Kde tvoje údaje uchovávam a ako ich chránim?

Nemám žiadnu databázu ani žiadny súbor so zoznamom kontaktov. Tvoje dáta sú uchované v cloudovej službe, ktorú si sa rozhodol použiť, aby si ma kontaktoval:

  • Ak sme si spolu písali cez Messenger, tvoje dáta sú uložené na serveroch spoločnosti Facebook.
  • Ak si mi písal na môj gmail, tvoje dáta sú uložené na serveroch firmy Google.
  • Ak si mi posielal správu cez kontaktný formulár, tvoje dáta sú uložené v edičnom systéme (WordPress) stránky ahojkniha.sk, ako aj v mojej gmailovej schránke (takže opäť na serveroch Google).
  • Ak si ma kontaktoval cez LinkedIn, dáta sú uložené na serveroch LinkedIn.
  • Ak som si tvoje kontakty uložil do telefónu, to už sme asi kamaráti. 🙂

Samozrejme, aby som s dátami a informáciami mohol pracovať, potrebujem sa k nim dostať. Na to využívam svoj mobilný telefón a osobný notebook. Obe zariadenia sú chránené heslami. Takisto aj aplikácie (Gmail, LinkedIn, Facebook, Messenger) mám chránené silnými heslami, ktoré si neukladám do pamäte internetových prehliadačov. Keby mi teda niekto ukradol mobil alebo notebook a dajako ich odomkol, ešte stále sa nedostane do mojich aplikácií. Áno, aj pri každom zapnutí gmailu alebo otvorení telefónneho zoznamu v mobile vypisujem heslo. 🙂

 

Komu dáta sprístupňujem?

Tvoje dáta nesprístupňujem nikomu, žiadnej tretej strane. Ale, ako som už písal, na uchovávanie tvojich správ a údajov využívam cloudové služby Google, Facebook, LinkedIn, WordPress. Poskytovatelia týchto služieb majú svoju politiku ochrany mojich aj tvojich, aj všetkých ostatných dát nastavenú vo vlastnej politke. Za tú už ja naozaj nezodpovedám, to by dopadlo… 😉

Návštevnosť môjho webu, samozrejme, vyhodnocujem. Využívam na to súbory cookies a to službu Google Analytics. Súbory cookies teda sprístupňujem spoločnosti Google, inak by analytika nebola možná. Všetko o cookies píšem trocha nižšie.

 

Ako dlho tvoje údaje uchovávam?

V prípade projektu Ahoj kniha je veľmi ťažké určiť, ako dlho budem tie-ktoré údaje potrebovať. Rozhodujem sa prípad od prípadu podľa charakteru našej komunikácie. Ak si napríklad autor alebo vydavateľ, dáta uchovávam, kým mi to dovolíš. 🙂 T. j. do odovolania – kým mi nepovieš alebo nenapíšeš, aby som si tvoje údaje vymazal. Ak mi však píšeš len kvôli nejakej „jednorázovke“ tvoje údaje mažem po vybavení. Treťou možnosťou je, že sa ťa narovinu opýtam, či si tvoje kontaktné údaje môžem uložiť dobudúcna alebo nie.

 

Aké sú tvoje práva?

Máš právo na prístup k údajom: Ak chceš vedieť, aké tvoje osobné údaje spracovávam, prečo to robím, či som ich niekomu poskytol a podobne, ja ti musím tieto informácie poskytnúť.

Máš právo na opravu: Ak máš podozrenie, že evidujem nesprávne údaje o tebe, môžeš ma o tom informovať a ja ich opravím.

Máš právo na vymazanie („zabudnutie“): Ak požiadaš o vymazanie tvojich údajov, ja tak musím urobiť. Existujú zákonné výnimky, ale myslím, že tie sa charakteru projektu Ahoj kniha netýkajú. Takže ak chceš, vymažem všetko, zabudnem všetko. 🙂

Máš právo na obmedzenie spracúvania: Ak máš dojem, že mám nesprávne údaje alebo že ich spracúvam nezákonne, musím so spracúvaním prestať, kým nedôjde k želanej náprave.

Máš právo na prenosnosť údajov: Ak chceš, aby som tvoje údaje niekomu poskytol, môžem tak urobiť.

Máš právo namietať: Ak sa ti nepáči, že som ťa kontaktoval v nejakej veci, môžeš namietať takéto použitie tvojich osobných údajov a ja ťa už v podobných prípadoch neoslovím. (Toto právo sa týka predovšetkým situácií, keď ťa otravuje priamy marketing, ktorý nepraktizujem 🙂 ).

 

Ako podať sťažnosť?

Ak máš pocit, že tvoje osobné údaje neboli spracované, uchovávané alebo používané v súlade so zákonom, máš právo sa obráťiť na Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky (https://dataprotection.gov.sk/uoou/sk/node/148). Samozrejme, ak ťa v tomto smere, nebodaj, niekedy dajako nahnevám alebo ak budeš mať takéto vážne podozrenia, neváhaj ma kontaktovať a pokojne mi to vytmav. Verím, že ak sa niečo takéto náhodou stane, pôjde o omyl alebo nedorozumenie, ktoré spolu vyriešime.

 

Ako je to s cookies?

Keď prídeš na stránku www.ahojkniha.sk, dole sa ti zobrazí upozornenie o tom, že vyhodnocujem návštevnosť tejto stránky, a preto zaznamenávam súbory cookies. Máš možnosť odsúhlasiť aj neodsúhlasiť zaznamenávanie týchto súborov.

Ak odsúhlasíš zaznamenávanie cookies, patrí ti moja vďaka, pretože mi tým umožníš lepšie analyzovať a následne kvalitnejšie upravovať a rozširovať obsah tohto webu.

Súbory cookies sú malé kúsky údajov, ktoré sa ukladajú v adresároch prehliadača tvojho počítača alebo mobilného zariadenia počas prezerania webových stránok. Súbory cookies umožňujú webovému serveru zapamätať si tvoje úkony a preferencie (napríklad jazyk, veľkosť písma, použité zariadenie) v priebehu určitého časového obdobia. Niektoré cookies sa vymažú z tvojho zariadenia po tom, ako zatvoríš okno prehliadača (session cookie), iné zostávajú v zariadení uložené aj po ukončení prehliadania webových stránok (permanent cookie).

Všetky bežné prehliadače (Google Chrome, Mozila Firefox, Microsoft Explorer…) ti umožňujú spravovať súbory cookies v rámci svojich nastavení. Môžeš ich teda nastaviť, ako chceš. Prípadne môžeš na obmedzenie cookies využiť nástroje tretích strán. Viac informácií o cookies a ich správe nájdeš na www.aboutcookies.org.

Návšťevnosť webu vyhodnocujem prostredníctvm služby Google Analytics. To znamená, že k súborom cookies má spoločnosť Google prístup.

 

Keby čokoľvek, naváhaj ma kontaktovať.

 

Prevádzkovateľ stránky

Mgr. Lukáš Csicsola

lukas.csicsola@gmail.com